11 juni 2014

Door Luis

De BTW aangifte

Als zzp’er dien je op tijd BTW aangifte te doen.
Voor de inkomstenbelasting kan uitstel aangevraagd worden maar voor de BTW aangifte in principe niet. De belastingdienst gaat er van uit dat je het geld al ontvangen hebt en daardoor direct kunt betalen. 

Chimply adviseert je dan ook om een zakelijke spaarrekening te openen waarop je de ontvangen BTW apart houdt. Zodra de BTW overgemaakt dient te worden naar de fiscus kun je dat direct doen.
In het dashboard van Chimply zie je in een oogopslag hoe hoog het te betalen/ontvangen BTW bedrag is. Dat is handig, want hiermee zie je direct waar je aan toe bent.

Wanneer moet ik BTW betalen
Dat hangt ervan af. Nadat je inschrijving als ondernemer bij de KvK rond is ontvang je een brief van de belastingdienst waarin staat voor welke belastingen je belastingplichtig bent als zzp’er. In deze brief staat ook het tijdvak waarin jij valt. Dit is voor de meeste zzp’ers/freelancers per kwartaal. Maar het kan ook per maand of per jaar zijn. 

In Chimply kun je eenvoudig aangeven in welk tijdvak je valt en dan wordt op basis daarvan alles voor je uitgerekend.

Wat staat er allemaal in een BTW aangifte
Er staan verschillende dingen in een BTW aangifte. Ik zal alleen de dingen behandelen die voor de meeste zzp’ers van toepassing zijn om het eenvoudig te houden.

Rubriek 1.
De diensten/producten die geleverd zijn en tegen welk BTW tarief. Op dit moment 0%, 6% of 21%. 

Rubriek 2.
De zogenaamde verleggingsregelingen, dit zal voor de zzp’ers in de bouw bekend voorkomen. Dat is wanneer een onderaannemer de BTW verlegt naar de hoofdaannemer van een bouwproject. Bijvoorbeeld de zelfstandige schilder die de BTW verlegt naar het aannemersbedrijf die hem de klus heeft gegund. De verleggingsregelingen worden overigens niet alleen in de bouw toegepast. Ook de scheepsbouw, metaalconstructie, schoonmaak- en confectie industrie kennen de verleggingsregeling.

Rubriek 3.
Prestaties naar het buitenland alles wat je aan buitenlandse klanten levert. Binnen en buiten de EU.

Rubriek 4.
Prestaties van het buitenland alles wat je koopt vanuit het buitenland. Ook weer een onderscheid van binnen en buiten de EU.

Rubriek 5.
Voorbelasting, het bedrag dat jij als zzp’er betaald hebt aan omzetbelasting. Dit trek je af van het bedrag dat je ontvangen hebt. Het kan voorkomen dat je meer omzetbelasting hebt betaald dan dat je ontvangen hebt. Je krijgt dan geld terug van de belastingdienst. Dat komt vaak bij startende ondernemers omdat er vaak aanloopkosten zijn en er niet direct veel omzet wordt gemaakt. 

Verder staat er in de BTW aangifte of er sprake is van een vermindering volgens de kleineondernemersregeling. Zie dit artikel van Chimply over de kleineondernemersregeling voor zzp’ers. Kleine ondernemersregeling zzp'ers

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een fout maakt en hierdoor een onjuiste BTW aangifte doet. Kan gebeuren. Lees ons artikel over de Suppletie aangifte om voorgaande te corrigeren: Suppletie aangifte doen

 


comments powered by Disqus